Helemaal thuis in een dorp volop mogelijkheden

Nee, het huis en dorp Moerdijk behoorden niet tot hun eerste voorkeursselectie. Maar Mark Tito en Pam Hooijmaaijer waren snel verkocht toen ze de woning in het kleine plaatsje aan het Hollands Diep en pal naast het gelijknamige haven- en industrieterrein bezichtigden. Sinds 2017 wonen ze met veel plezier in dorp Moerdijk. “We zijn hier helemaal op onze plek.”

Via Arnhem waren ze in Woensdrecht terechtgekomen. Maar dat was het toch niet helemaal, en ze waren op zoek naar “óf een hypermodern huis, of een heel oud huis”. Het werd uiteindelijk dat laatste. “Onze zoekopdracht leverde een hele waslijst aan mogelijke woningen op”, vertelt Mark. “We hebben er een paar in Lage Zwaluwe bekeken,
en ik geloof een paar in Zevenbergen. Die zagen er op de foto allemaal leuk uit, maar het bleken in het echt soms halve bouwvallen. Het huis in dorp Moerdijk zat niet eens bij onze eerste selectie. Maar achteraf gezien had
dat wel gemoeten. Komt waarschijnlijk doordat de foto’s wat deprimerend oogden. Niet gemaakt op een zonovergoten dag, het zag er allemaal wat minder geweldig uit. En waar die andere huizen dus tegenvielen was dit een absolute meevaller.”

“Echt perfect”
En dus werd het dorp Moerdijk. Met z’n ruim 1150 inwoners, knus, gezellig en “heel rustig, maar met volop mogelijkheden om de drukte op te zoeken”, typeert Mark. “Eigenlijk kenden we het dorp niet. Ja, we hadden natuurlijk gehoord van de ontploffing bij Chemie-Pack en we kenden het industrieterrein, maar dat was het dan ook wel. Maar voor ons is het echt perfect. De uitvalswegen vlakbij zorgen dat we in tien minuten in Dordrecht zitten en in een kwartier in Breda. En ik werk afwisselend in Brussel en Hilversum, dat is ook prima te bereizen. Woensdrecht waar we hiervoor woonden was weliswaar groter, maar van daaruit moesten we naar Antwerpen als we wat drukte wilden. Verder hadden we daar niks, er was niet eens een supermarkt. Hier in Moerdijk hebben we een buurtsuper en bijvoorbeeld ook een multifunctioneel ontmoetingscentrum.”

“Erg gelukkig”
“We zijn hier heel goed ontvangen en hebben regelmatig en leuk contact met een aantal mensen hier. We zijn zelf ook niet zo introvert. De gemiddelde leeftijd is vrij hoog, maar er is wel degelijk aanwas van jongeren. Bij ons in de straat is onlangs nog een jong gezin komen wonen. En er wordt hard gewerkt aan het opknappen van het centrum.
Dat mag ook wel, er zijn wel wat dingen aan een opfrisbeurt toe. Maar al met al zijn we hier erg gelukkig. We hebben dit huis gekocht met de instelling dat het ons laatste huis zal zijn en dat we hier niet meer weggaan. Ik denk dat er zwaar wegende redenen moeten zijn willen we hier nog vertrekken. We hebben het echt naar onze zin en zijn hier helemaal op onze plek.”