Moerdijkbrug ©Timo Reisiger

Ontdek zelf de sporen van de Duitse bezetting

Een bijzondere (en sportieve!) manier om de zichtbare en onzichtbare sporen van de Duitse bezetting te ontdekken is door op de fiets te stappen! Volg de fietsroute ‘1ste Poolse divisie’ en we leiden je langs een aantal bijzondere plekken.

Deze fietsroute is in totaal 29 kilometer lang en vernoemd naar de 1ste Poolse pantserdivisie die in het najaar van 1944 onder leiding van generaal Maczek het oostelijk deel van de Brabantse Westhoek heeft bevrijd, waaronder dorp Moerdijk.

Start van de route is in Zevenbergen. Via Zevenbergschen Hoek fiets je uiteindelijk naar dorp Moerdijk en weer terug naar Zevenbergen. Met als bijzondere plekken:

  • De restanten van tankversperringen bij de Zwaluwsedijk. Die werden in ‘44/45 met elkaar verbonden door een (nu niet meer zichtbare) tankgracht. Die werd gegraven door dwangarbeiders van het beruchte concentratiekamp Moerdijk. Daar werden tussen maart 1943 en februari 1944 honderden met name joodse gevangenen onder slechte omstandigheden gevangen gehouden.;
  • Een Duitse bunker, die destijds de Moerdijkbruggen moest beveiligen. Die werd ook gebouwd door de dwangarbeiders uit het concentratiekamp;
  • Het karakteristieke monument, net voor de Moerdijkbrug. Ter herinnering aan de oude verkeersbrug over het Hollands Diep, die in 1944 door de Duitsers werden opgeblazen.
  • De Luisterplek, aan de Steenweg in dorp Moerdijk. Draai het wiel en je hoort het verhaal van zuster Cornelia. Zij hield tijdens de bevrijding in november 1944 een dagboek bij;
  • De Klokkenstoel, het bijzondere monument ter herinnering aan de bevrijding. Hier worden elk jaar op 4 mei de oorlogsslachtoffers herdacht.

Wil je meer weten? Check de route op vvvmoerdijk.nl